Alles over Zon Noordermeerdijk

De ontwikkeling van zonnepark Noordermeerdijk in de Noordoostpolder is gestart. Op deze pagina leggen wij je uit wat het project inhoudt, waar de zonnepanelen komen en waarom zonne-energie een goede investering is.

Feiten en cijfers

Waarom zonnepark Noordermeerdijk

De gemeente Noordoostpolder wil in 2030 energieneutraal zijn. Dat betekent dat alle energie die dan gebruikt wordt, duurzaam is opgewekt. De gemeente heeft het gebied tussen en direct naast de windmolens aan de Noordermeerdijk aangewezen om met zonnepanelen duurzame energie op te wekken. Op het zonnepark komen circa 200.000 panelen die jaarlijks genoeg elektriciteit opwekken om 28.500 huishoudens van groene stroom te voorzien. 

windmolens met eronder zonnepanelen
Locatie

Waar komen de zonnepanelen?

De zonnepanelen komen tussen en direct naast de windmolens aan de Noordermeerdijk. 

Ontwerp met zonnepanelen onder windmolens
Planning

Stap voor stap

Voordat we met de aanleg van zonnepark Noordermeerdijk konden beginnen, was al een aantal stappen doorlopen. Lees welke stappen dat zijn en krijg zicht op de planning van dit project.

man is bezig met de bedrading van de zonnepanelen
Het ontwerp

Ingepast in het dijklandschap

In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de inpassing in het dijklandschap, en met de natuur. De sloten aan de voet van de dijk en de onderhoudsweg van de windmolens krijgen een natuurlijke, verbrede oever. Deze drassige rand geeft meer ruimte voor waterdieren, -planten en oevervogels. Daarnaast komt een groenstrook tussen de dijk en de onderhoudsweg die wordt ingericht als natuurlijk en kruidenrijk grasland. Tussen de panelenrijen laten we overigens ruimte voor lichtval op de grond – belangrijk voor natuur en bodemkwaliteit.

Overige projecten

heel Nederland duurzamer

HVC is naast dit project ook bezig met andere zon- en windprojecten. Wil je hier meer over weten, bekijk dan onze website.

Jonge vrouw en jonge man lopen door polderlandschap
Het ontwerp

Impressie

Ontwerp Noordermeerdijk - doorsnede
Ontwerp Noordermeerdijk - doorsnede
Ontwerp Noordermeerdijk - doorsnede
Veelgestelde vragen

Is je vraag al eerder gesteld?

Selecteer voor antwoord

HVC benut de groene stroom van het zonnepark om haar aandeelhouders, waaronder de gemeente Noordoostpolder, te verduurzamen. Deze groene stroom kun je niet direct, maar wel indirect afnemen. Hoe zit dat precies?

De elektriciteit uit jouw stopcontact is altijd hetzelfde. Het enige verschil tussen grijze en groene stroom is de bron. 'Groene stroom' komt altijd uit windenergie, zonne-energie, waterkracht of biomassa. De stroom die het zonnepark opwekt, gaat het elektriciteitsnet op. Het is een deel van alle groene energie die in Nederland wordt opgewekt. Wanneer je dus kiest voor groene stroom uit Nederland, dan is dat stroom waar het zonnepark aan heeft bijgedragen.

Selecteer voor antwoord

De zonnepanelen leveren minimaal 9 keer meer energie dan de fabricage van het zonnepark aan CO2 heeft gekost. Het zonnepark levert voor minimaal 20 jaar groene energie voor ruim 25.000 huishoudens.

Selecteer voor antwoord

Ja, er zijn meerdere grondeigenaren en meerdere initiatiefnemers. Bij het ontwerp kun je zien waar dit zonnepark precies gelegen is. Aan de Noordermeerdijk is dit initiatief het grootste

Selecteer voor antwoord

Je kunt je vraag stellen aan HVC. Wij reageren binnen enkele dagen.